Voorlopige eindbestemming na ruim 5600 zeemijlen: Nuku Hiva! De ‘tussen’ balans.. 

Aan alle mooie avonturen komt ook weer een keer een eind.. en dat moment nadert nu snel. Na Fatu Hiva zijn we naar Hiva Oa gezeild, het eiland verkend en doorgezeild via Oa Pou naar Nuku Hiva. We hebben zo een groot deel van de Marquesas eilanden aangedaan en bezocht. We hebben 2 dagen hard gewerkt om de Xirene gereed te maken om haar tenminste 3 maanden achter te laten..

De balans na ruim 5600 zeemijlen en 2 maanden varen: 2 vismolens defect, 1 spischoot van boord gespoeld, reserveanker kwijt geraakt door een fabricagefout. Dat is alles! De Xirene is echt een ongelooflijk sterk, snel en comfortabel jacht! En de intensieve voorbereiding heeft kennelijk zo zijn vruchten afgewo

Gisteren zijn we naar  Papeete, Tahiti gevlogen waar we ‘s en waarvandaan we zondagochtend vroeg terug vliegen naar Nederland. We gaan via Los Angelos en Parijs. Samen met 12 uur tijdverschil wordt dat een erg lange reis. Zondagochtend weg en maandagavond aankomen.. Sicco vliegt pas morgen naar Papeete en blijft dus nog een dagje aan boord.

Ik kijk terug op een onwaarschijnlijk mooie   zeilreis met vele hoogtepunten en grote variaties. En het voorrecht om dit te kunnen en mogen doen is groot. Ook fantastisch om het plezier te kunnen delen met veel gelijkgestemden aan boord. In totaal 10 zeilers aan boord gehad verdeeld over 3 etappes: Jan Willem, Jasper, Jurjen, Cees, George, Frans, Marc, Victor, Sicco en Eric. Op zichzelf al heel bijzonder! En dat alles zonder (zee)ziekte, spanningen of aanvaringen…

Volgende week weer ‘back to normal’. Geen sundowners meer met gin tonic, geen wacht van 00.00 tot 04.00 uur onder een schitterende sterrenhemel, geen koperen ploert boven je hoofd die af en toe echt even te veel is, niet 2 weken lang geen enkel teken van leven zien, geen eindeloos wachten op die grote tonijn aan de haak, geen dolfijnen naar de boot. Maar gelukkig ook even een vaste bodem zonder continue gedraai en geschommel.

Maar wel snel weer het samenkomen met het gezin: ik zie er erg naar uit om Chrisje, Menno, Florian en Lucas weer te zien en alle vrienden.  En Fitch natuurlijk!

zelf gevangen tonijn!