Bora Bora! Een voorlopig hoogtepunt?

Na een schitterende zeiltocht zijn we het atol van Bora Bora binnengezeild. Na ons vertrek van Nuku Hiva hebben we een tussenstop gemaakt op Manihi in de Tuomotu Archipel ( een groot gebied met 70 atollen). In totaal ruim 850 mijl gezeild. Opmerkelijk: de Stille Oceaan is echt stil, we zijn geen enkel schip tegengekomen, geen dieren gezien! Wind is er genoeg, laatste etmaal hebben we ruim 200 mijl gezeild in Bft 6-7 met vlagen 8. Waarvan een flink deel van de eerste helft met de storm spi. Tijdens de trip naar Nuku Hiva verschillende tonijnen gevangen, nu helemaal niets!

Manihi was interessant om te bezoeken maar ook wat triest. Dit atol kende ooit een fantastische onderwaterwereld rondom het rif, helaas nu niet meer door de opwarming. We zijn door een verlaten paradijs van vervallen vakantie huisjes aan en op het water gelopen, geen mens meer te bekennen. Nota bene met een eigen vliegveldje naast de deur! En je vraagt je af wat hier gebeurt als de zeespiegel iets gaat stijgen: alle atols steken niet meer dan een meter boven water uit!

Bij vertrek bleek ons anker vast te zitten op ca 20 meter diepte. En serieus vast: 3 uur bezig geweest om los te komen. Zonder de duikkunsten van Bendiks en het nieuwe mini duiksetje was het niet gelukt.

De aankomst op Bora Bora was ook nog even spannend: een overboord gespoeld schoot zat muurvast onder de boot waarbij we drie oorzaken hebben bedacht: in de schroeg gekomen, achter luikje van de boegschroef of allebei. Het risico om de motor te starten bij het naderen van Bora Bora konden we niet nemen. En de zee te wild om onder water te gaan. Daarom besloten naar binnen te zeilen op de fok ( tegen flinke stroming in), op een ondiep punt het anker te dumpen en snel zeil weg te rollen. Goed mikken want de diepte varieerde tussen de 5 en 40 meter diepte. Actie slaagde precies zoals we wilden. Willem meteen het water in en de schoot los gemaakt die om luikje boegschroef vastzat maar niet om de schroef. We hadden dus wel kunnen starten..

Om niet te veel haast te creeren hebben we besloten om Tahiti te skippen. Hier komen we nog een dag met een tussenlanding en bekijken het eiland wel als landrotten.

We blijven nu een paar dagen op Bora Bora en zeilen dan naar het vlakbij gelegen eiland Raiatea, hier gaat de Xirene de wal op tot medio 2018.

We gaan nu het eiland verkennen.

Uitvoerigere verhalen en foto’s volgen!

Tropische groet van Bendiks, Rolf, Willem en David