Maandag 25 November 2013

Maandag 25 november 2013, 08.00 uur. De eerste nacht zit er op. Na een lange oostelijke slag 2013. met veel wind, zijn we meer zuidelijk gaan varen. Het was duidelijk dat onze strategie om oostelijke harder te varen had gewerkt. We lagen voorin het veld. Even voor middennacht, in de wacht van David en Jasper, zakte de wind er echter helemaal uit. Na verschillende koerswijzigingen en zeilwissels werd besloten de motor te starten. In de volgende wacht (Tijmen en Wouter) kon de motor gelukkig weer uit. David en Nils sloten de nacht af en waren getuige van een prachtige zonsopkomst boven de kust van Afrika, naast de Sahara.

Maandag 25 november 2013 12.00 uur. Na een onstuimige start waarbij in korte tijd een flinke bui over kwam zijn
we nu eindelijk echt op weg. Inmiddels hebben we 160 mijl gevaren en de sfeer is prima. Lastig is de definitieve keuze tussen de (iets kortere, ca 100 mijl)  grootcirkelroute en de wat langere route via de zuid dus langs de kaap verdische eilanden. De grootcircelroute lijkt wat meer wind te krijgen maar is ook erg onvoorspelbaar, de zuidroute geeft weinig wind tot de caap verdische eilanden maar waar we dan wel de trade winds kunnen oppakken. De komende 24 uur hoeven we nog geen finale keuze te maken en varen we nadat we een ruime bocht onder de canarische eilanden hebben gemaakt nu naar het westen, de oceaan op voor wat meer wind.
Leuk dat de tactische keuze van de eerste 24 uur voorlopig goed uitpakt, we liggen voorin het cruiser veld. Wouter is vers brood aan het maken, ruikt goed.
Bijzonderheid is dat we gisteren een hele grote vin boven water zagen naast de boot, echt groot, we denken een merlijn. Ook de maansopkomst was spectaculair; het leek wel alsof de zon opkwam !
Tot zover dit eerste verslagje, namens de bemanning, David